Mersin İnanç Turizmi

Mersin İnanç Turizmi açısından önemli olan iki merkez vardır. Birincisi İsa’nın Havarilerinden St. Paul’un Tarsus’ta bulunan Evi ve Kuyusu Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilmiştir. Diğeri Müslüman ve Hıristiyan alemi için önemli olan ve Silifke/Taşucu’nda yer alan erken Hıristiyan devrinde Hac Yeri olarak kabul edilen Azize Aya Tekla (Meryemlik)(Meryem’inde kabrinin Mersinde olduğu ancak hiçbir zaman bulunamayacağı İncilde acıkca yazılmıstır (kilikya mektupları paftası)) önemli dini ziyaret merkezleridir. Ayrıca dini açıdan önemli ziyaret yerlerinden olan Tarsus Ashab-ı Kehf Mağarası da il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Toroslar merkez ilçe sınırlarında yer alan Yumuktepe Höyüğü‘nde yapılan kazılarda bulgular MÖ 6300’lere kadar gitmektedir.

Mersin Müslümanlar ve Hristiyanlar için çok önemli yapılara sahiptir. Müslümanlar için Tarsus’ta Eshab-ı Kehf başta olmak üzere, Ulucami, Makam-I Şerif Camii ve Danyal Peygamber Türbesi, Bilal-i Habeş Makamı ve Mescidi, Mencek  Baba Türbesi, Duatepe Türbesi, Mersin Merkez’de Muğdat (Şeyh Mikdat) Cami ve Türbesi, Müftü Camisi, Ulu Cami, Avniye (Tahtalı) Cami, Mut’ta Lalaağa Cami, Kızıl Minare, Silifke’de Silifke Alaaddin Cami, Gülnar’da Zeyne Türbesi ve Anamur’da Mamure Cami inanç turizmi için oldukça önemli yerlerdir.

Tarsus’ta St. Paul Kilisesi ve Kuyusu, Mersin Merkez’de Latin Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesi, Erdemli’de Kanlıdivane (Kanytelleis), Silifke’de Cennet Mağarası (Obruğu), Meryem Ana Kilisesi, Zeus Tapınağı ve Kilise, Cehennem Mağarası (Obruğu), Olba Antik Kenti, Aya Thekla (Meryemlik – Hagia Thekla), Cambazlı Kilisesi, Mut’ta Alahan Manastırı, Dağpazarı Kilisesi (Corapissus), Anamur’da Kızıl Kilise tüm dünyadaki Hristiyanların ilgisini çekecek mekânlardır. 

Bu mekânlar için yatırım yapmaya gerek yoktur, sadece tanıtımla turistlerin gelmesi sağlanabilir. Böylece esnaf ve yerel halk yeni kazanç kapılarına sahip olmuş olur.