Mersin Eshab-ı Kehf
Mersin Eshab-ı Kehf, Farklı inançların ortak öyküsü, çeşitli inançların birlikte yaşadığıher coğrafyada olduğu gibi Tarsus’tada insanlar birbirlerinden etkilenmişler. Anadolunun başka yörelerinden de olan Yedi uyurlar mağarası bunun örneklerinden birtanesidir.İlçenin 12 km kuzeyindeki Eshab-Kehf Mağarası günümüzde hem hıristiyan hemde müslümanlarca kutsal sayılıyor.Küçük bir farkla hıristiyanlar 7 müslümanlar ise 8 ermiş sayıyorlar. Yedi(yada sekiz )genç ve köpekleri Kıtmir’e ait bu öykü yöreden yöreye bazı farklılıklar göstersede aynı ana eksende gelişir.Çok tanrılı inanca sahip Roma imparatoru tek tanrıya inanan gençleri inançlarından dönmeleri için zorlamış.Bu mağaraya sığınan gençler orada 300yıl süren bir uykuya dalmışlar.
İlk uyanan Yemliha yiyecek almak için kente gittiğinde cebindeki paranın artık geçmeyen para olduğunu görmüş.Kent halkı gencin anlattıklarına inanmayıp peşine düşerek mağaraya giderler.Mağarada tünemiş yedi yavru kuştan başka kimse yoktur.
İslam inancında ise mağaraya gelenler yedi kişinin namaz kıldığını görürler Yemliha’da mağaraya gidince hepsi birden görünmez olurlar Bazı araştırmacılar,söylencenin hıristiyanlık ve islamlık öncesinden geldiğini Hitit Luwi kökenli olabilceğini öne sürüyor.
TARİHİ BİR KENT TARSUS…
Mersin’in Tarsus ilçesi çok eski bir kenttir. Arkeolojik kazılar kentin tarihinin İÖ 7000 yılına kadar gittiğini göstermektedir. Başta Kilikya uygarlığının merkezi olan ilçe çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bizans’tan Roma’ya kadar uzanan tarihi önemine rağmen kent bu yanıyla pek öne çıkmıyor. Tarsus’u dünya çapında, özellikle de Hristiyanlar için önemli bir kent yapan Hz. İsa’ın 12 havarisinden biri olduğu söylenen Aziz Paul’un memleketi olmasıdır.
Hititlerden başlayarak Asur, Fenike, Pers ve Roma uygarlıkları boyunca bir cazibe merkezi olmaya devam eden Tarsus’u en parlak zamanlarında Julius Caesar ve Kleopatra gibi önemli tarihi kişilikler ziyaret etmiş.
Tarsus’ta efsaneler; dinden dine, kavimden kavime şekil, isim değiştirerek bugüne taşınmıştır. Eshab-ı Kehf Mağarası efsanesi de bunlardan biridir. Eshab-ı Kehf evliyaları/uyurları ve onların hikayeleri de farklı versiyonlara sahiptir. Halk arasında “Yedi Uyurlar Mağarası” olarak da bilinen mağara, yılın 12 ayında yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Gizemli hikayesi ve mistik yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çeken Eshab-ı Kehf, tarihi, kültürel ziyaretlerin yanı sıra; dua edip, dilek tutmak isteyenlerle de dolup taşıyor. Bazı ziyaretçiler, mağaranın sarkıtlarından akan suları şifa amacıyla yüzüne sürüyor.