Mersin’de ki Alışveriş Merkezleri

Mersin’de ki Alışveriş Merkezleri Hakkında

Mersin ‘de ki Alışveriş Merkezleri her tür bakımından son derece zengindir. Mersin’in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. El sanatlarına ait güzel örnekleri halılarda, kilim çeşitlerinde, Mezitli Bezinde, muz lifinden yapılmış çeşitli hediyelik eşyalarda, rengarenk iğne oyaları ve yazmalarda görmek mümkündür.Mersin’de ki Alışveriş Merkezleri ,ilin festivalleri olduğunda da stant açarak destek vermektedir.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Mersin Merkez
Forum Mersin, Carrefoursa, Kipa, Mersin Marina

Tarsus İlçesi Kırkaşık Bedesteni Siptilli Çarşısı Tarsu AVM

Mersin’de Festivaller ve Yerel Çarşılar

Festival kelimesi Latince festa kelimesinden gelir. İlk kez 1200’lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller genelde doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip, temizlendiği olgulardır. 


Dönemi, yapıldığı çevre, konusu, katılanların sayısı gibi nitelikleri belli bir programla belirtilen ve özel önemi olan sanat, kültür, bilim, ekonomik faaliyet, ürün, dönem veya belli bir temaya yönelik olarak düzenlenen, tek seferlik veya belli aralıklarla tekrarlanan gösteri ve etkinlikler dizisine festival denir. 

Festival’in Tarihi

Genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanmakta ve yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. 
Bütün sanat olaylarında olduğu gibi festivallerin de oluşumu dinsel nedenlere dayanır. Birçok kültürde festivaller tanrı veya tanrıların huzurunda duruştur.

Festivallerin insanlara Tanrı tarafından verildiğine inanılır ve kutsal kabul edilir. Önceleri ilkel dinlerde her yıl belirli günlerde düzenlenen ritüeller sayesinde toplumun dinsel inançlarının tekrarlanması ve geleneksel hale getirilerek bir sonraki kuşağa aktarılması sağlanırdı. Böylelikle toplumun bireyleri arasında, bireylerle topluluk arasında, ölülerle yasayanlar arasında, bireylerle tanrılar arasında bağların güçlendirilmesi sağlanırdı. Bu ritüellerin festival haline dönüşmesi Eski Yunan Uygarlığı’na kadar dayanmaktadır.

Eski Yunan’da festivaller, masrafları siteler tarafından karşılanmak suretiyle, vatandaşların eğlendirilmesi yoluyla, şarap tanrısı Dioniysos’u anmak için onun adına düzenlenirdi. Eski Anadolu uygarlıklarında dinsel kökenli birçok festival düzenlenmiştir. Hıristiyanlığın özünde; Noel ve Paskalya olmak üzere iki ana festival vardır.

Bunun yanında Katolik, Doğu Ortodoks ve Angelikan mezheplerinde sayısız küçük festival vardır. Birçok Mısır festivali dinî kökenlidir ve şaşaası ile dikkat çeker. Her yıl Firavun ‘un herhangi özel bir gününü anmak için büyük festivaller düzenlenir ve özellikle eğer Firavun hükümdarlığının otuzuncu yılına ulaşırsa halka hiçbir masraftan kaçınılmaz, her türlü ikram yapılırdı. İslâm dininde festival adı altında kutlamalar yapılmaz.

İslamiyette Festivaller

İslâm kültüründe festivaller bayram adı ile anılır. İslâm inancında; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini kutlama düzenlenir. Bu dinî bayramlar insanların en güzel ibadet, kulluk ettiği zamanlardır.


Rönesans ile birlikte din dışı festivaller düzenlenmeye başlamıştır. İkinci dünya savaşı arasında genellikle ulusal kimlikleri koruyan festivaller düzenlenmiştir. Turizm amaçlı festivaller 1950’lerden sonra düzenlenmeye başlamıştır. Günümüzde uzmanlaşmış bir dağıtım olanağı bulamayan bir düşünce, üretim metası ya da sanat yapıtının uzun süre yaşamını sürdürmesi çok güçtür. Festivaller bu işlevi yaşatarak sürdürmeleri bakımından oldukça önemlidirler. 

Festivaller dinî yönlerinin yanı sıra, insanların eğlenmek için oluşturdukları etkinlikleri de temsil etmektedir. Dünyada en yaygın olarak kutlanan festivallerden birisi de mevsim festivalleridir. Özellikle Nevruz’da olduğu gibi ilkbaharın kutlanmasına benzer olarak birçok kültürde kışın gelişi, beklenen yağmurun yağması gibi etmenlerle de festivaller düzenlenmektedir.


Türkiye’de tüm bunların haricinde yörelere has ürünlerin ad sahipliğini yaptığı, sadece ekonomik kazanç ve tanıtım sağlaması amacıyla da festivaller düzenlenir. Mersin’de ki Alışveriş Merkezleri de kendi stantlarını açmaktadır.Karpuz Festivali, Kiraz Festivali gibi. Günümüzde birçok yayla kendi festivallerine ev sahipliği yapar. Türkçede festivaller Şenlik olarak da adlandırılır.