Mersin’in Anıtsal Yapıları
Mersin’in Anıtsal Yapıları, kent içindeki anıtsal yapıların hemen hemen tamamı XIX.yy.eseridir. Kentin eski mahallelerindeki bu eserlerin de çoğu Türk-İslam eseridir.Bezmi-i Alem Valide Sultan Çeşmesi kentin en eski islami yapısı. Eski Camii’nin köşesindeki çeşmenin kitabesinde 1861 yılında yapıldığı belirtiliyor.Eski Camii 1870 yılında yapılmış Dikdörtgen planı;ahşap beşik çatılı tek minareli cami 1901 yılında onarım görmüş.Müftü Camisi Müftü Deresi ve köprüsünün yanında 1884’de cami ve medrese olarak Müftü Emin Efendi tarafında yaptırılmış.Barok tarzı süslemeli ve mihrabı tuğralıdır.
Avniye Camisi minaresinin ahşap olmasından dolayı Tahtalı Camii olarak bilinirdi.1898 de yapılmış.Kent gezisi sırasında hemen göze çarpan iki cami daha var.Bunlar tarihi değil yakın zamanların yapısı:Ulu camii.Caminin bulunduğu yer eskiden Gümrük Meydanı idi,şimdi Ulu Çarşı olarak biliniyor.Şimdiki caminin yerinde 1898’de yapılan Yeni Cami vardı,bu cami yıkılıp yeniden yapıldı.Kütahya çinileri ile süslenen camide 2000 kişi birlikte namaz kılabilmektedir.
Hazreti Mikdat(Muğdat)Camisi Ankara’daki Kocatepe camisinden sonraki en büyük Cumhuriyet Dönemi camisi.5500 kişinin namaz kılabildiği cami;konferans salonu kütüphane,aşevi misafirhane,sağlık ocağı gibi birimleriyle Osmanlı Dönemi külliyelerini andırıyor.İtalyan katolik Katedral kilisesi liman ticaretinin gelişmesi üzerine bölgeye gelen tüccarlar ve yerleşen Levantenlerce 1853 yılında yapılmaya başlanmış. Bu eski çağlardan bu yana süren bir ihtiyacın ürünüydü.Kiremithane Mahallesindeki Hadra Hamamı (1903)Hastane caddesi yakınındaki Küçük hamam ile merkezdeki çarşı içinde bulunan Büyük hamam da Mersin XIX.yy.bir liman kenti olarak hızla gelişerek yapıldılar.Bu eski hamamların hiçbirisi aktif değil.Atatürk Evi, Mersin’nin güzel yapılarından biri,1897’de Mersinli bir hanımla evlenen Almanya konsolosu için konut olarak yaptırılmış.Bir dönem kolej olarak da kullanılan ev 1976 da müzeye dönüştürülmüş.
MERSİN’E NASIL GİDİLİR?
Mersin’in Anıtsal Yapıları, Eğer otobüs ile gidecekseniz hemen hemen her şehirden seferler yapılmaktadır Mersin’e. Yaz aylarında daha çok olmaktadır bu seferler. Eğer uçağı tercih edecekseniz Adana Havaalanına gelmeniz gerekmektedir. Kendi aracınızla gelecekseniz bölgelerin uzak olmasına dikkat edin, çünkü Mersin büyük bir şehirdir ve dağlardan dolayı direkt yollar azdır.