Tarihi ve Turistik Yerleri
Tarihi ve Turistik Yerleri açısından görülmesi gereken başlıca yerler; Alahan Manastırı (Mut), Kravga Köprüsü, Kızkalesi, Yumuktepe, Kanlıdivane (Neapolis), Anamuryum Harabeleri, Viranşehir ( Soli), Tarsus – Aziz St. Paul Kilisesi, Silifke-Uzuncaburç, Karaduvar, Ayaş, Çamlıyayla Namrun Kalesi (Lampron) ve Sinap Kalesi, Alahan (Alacahan) Manastırı, Narlıkuyu, Zeus (Jupiter) tapınağı, Cennet Cehennem mağaraları, Çukurpınar Mağarası, Korikos Kalesi, Mamure Kalesi, Aslanköy Kaya Mezarları, Adam Kayalar, Tarsus-Ulu Cami, Tarsus-Eski Cami, Büyükeceli Kaya mezarları
Tabiplerin piri Lokman Hekim Tarsus’ta yaşamıştır. Aynı zamanda yılanların padişahı Şahmeran ile ilgili rivayet de şöyledir: Şahmeran yörenin kralının kızına aşık olur, cadının bir tanesi prensesin hamama geleceğini ve görmek isterse onu hamamda bir odaya gizlice alacağını söyler. Şahmeran her ne kadar biraz şüphelense de aşk gözünü karartır ve gider. Orada katledilir. Tarsus‘da halen ayakta olan eski hamamın göbek taşındaki kızıllığın şahmeranın kanı olduğuna inanılır.
Tarihi ve Turistik Yerleri Hakkında,
1. Anemurium Antik Kenti
Bilinen ilk tarihiyle milattan önce 560 yılında Komagene Krallığı tarafından kurulmuştur. 6 Asır süren altın devri 1. Yüzyılın sonlarına doğru Pers krallığının işgali sonucunda bitmiştir. Antik kent yoğun bir kullanım içerisinde olsa’da tarihin belli periyotlarında tamamen terk edilip kendi haline bırakılmış. Bu yüzden tarihi yapıları ve arkeolojik kazılar sırasında zarar görmemiş bir çok gömü bulunmuştur. Hatta ülkemizin define avcıları hala bu bölgede aktif bir şekilde gömü arama faaliyetindeler. Mersin’in Anamur ilçesinde bulunuyor. Minibüsleri kullanarak 2 saatte ulaşılabilir.
2. Uzuncaburç Antik Kenti
Milattan sonra 72 yılına kadar Seleukos İmparatorluğu tarafından yönetildi. Antik zamanda “Diokaesareia” adında karışık bir isme sahipti, ta ki Roma imparatorluğunun işgaline uğrayana kadar. İnsanların ibadet etmesi için tapınak biçiminde inşa edilen sütunlar çok görkemli bir din merkezi olmuştur. Roma’nın yönetimindeyken burası bağımsızlığını ilan etmiş bir kent haline gelmiş olup, kendine has Diokaesareia parası basmasına izin verilmiştir. Türkler buraya gelmeden önce Mersin’in Uzuncaburç ilçesi tamamen insanlardan arınmıştı. Tekrardan yaşam alanı olarak seçilen yerde uzun sütunların bulunmasından dolayı “Uzuncaburç” adını vermişler. Mersin gezilecek yerler arasında en önemli tarihi eserdir.
3. Alahan Manastırı
Orta çağ döneminin ünlü gezgini Evliya Çelebi tarafından kitabında konu olan Alahan Manastırı, Mersin’in Mut ilçesinde bağlıdır. Şehrin merkezinden epeyce uzak kalsa’da üşenmeden gidip görülmesi gereken tarihi eserlerden bir tanesidir. 150 kilometre uzaklıktaki Alahan Manastırı, Mersin ilinin orta çağ’dan önceki Yahudi ve Hristiyan ustaları tarafınca yapılmıştır. Günümüzde sütunları ve birkaç katları, odaları ayakta dursa’da 3 yüzyıl öncesine kadar sapasağlam ayaktaymış.